вторник, 17 януари 2017 г.

СНЯГ,ПОЛЕДИЦИ И ДЪЖД В СТРАНАТА



снимка и видео:ЖИВКО МИХАЛЕВ

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за януари. Днес над по-голямата част от страната ще бъде облачно. Разкъсвания на облачността ще има над югозападните райони. В Северна България ще превалява сняг, в Горнотракийската низина - дъжд и сняг, а по Черноморието - дъжд. Ще духа умерен, главно в Източна България временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между минус 3° и 2°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи дежурният синоптик Георги Цеков. 
През нощта срещу сряда, с понижението на температурите, в по-голямата част от страната валежите ще са вече от сняг и ще се усилят.
Над Черномориeто ще бъде облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха: 3-6°. Температурата на морската вода е 3-4°. Вълнението на морето след обяд ще е 3-4 бала.
Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-значителни в Родопите и Странджа. Ще духа умерен до силен източен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, на 2000 метра – около минус 7°.
Жълт код за сняг и поледици е обявен за 23 области в страната за 17 януари. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. 
Ще има нови валежи от сняг. Очакваната нова снежна покривка е до 30 см. В Южна България Ще има валежи от дъжд и сняг при температури близки до 0°, което ще създаде условия за поледици.
Във Североизточна България е в сила и предупреждение за силен вятър. Вятърът ще духа от североизток-север, ще е умерен до силен и ще има снежни виелици и навявания. Жълт код за силен вятър и бурно море е обявен за цялото Черноморско крайбрежие. Вятърът ще духа от север-североизток 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 18-20 м/с (8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4 бала.Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар