петък, 25 ноември 2016 г.

ИДВАТ БЪРЗО ЗАСТУДЯВАНЕ И СНЯГ ОЩЕ ОТ ПОНЕДЕЛНИК


снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ (архив)

Днес ще се задържи почти тихо и на много места в низините и котловините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Повече слънце ще има над Горнотракийската низина и югоизточните райони от страната. Минималните температури ще са от минус 2° на места в Южна България, където ще е ясно, до 3 – 5° в Северна България и по Черноморието. Максималните температури в повечето места ще са между 7 и 12°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи дежурният синоптик Мартин Славчев. 
Преди обяд по Черноморието ще има мъгла или ниска слоеста облачност. След обяд облачността ще се разкъса до предимно слънчево. Максималните температури ще са 10-12°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. 
Над планините облачността ще е разкъсана, предимно значителна. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от югозапад. Привечер от запад облачността ще започне да се увеличава - отначало средна и висока. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра - около 3°.
В неделя ще духа слаб до умерен вятър от югозапад-запад. Видимостта ще се подобри и временно ще се затопли. Облачността ще е променлива, на места слабо и за кратко ще превали. Още през нощта срещу понеделник, с усилване на вятъра, особено в Северна България, от северозапад ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и в понеделник ще бъде предимно значителна, на места ще има и превалявания. С продължаващото бързо застудяване, през деня температурите ще се понижават и в северозападната част от страната дъждът ще преминава в сняг, но валежите ще са предимно слаби. През нощта срещу вторник и на изток дъждът ще премина в сняг, но от запад валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва. Във вторник в Западна България вятърът ще отслабне, ще е почти без валежи, облачността ще е разкъсана. В Източна вятърът ще се ориентира от североизток и застудяването ще продължи. Там през по-голямата част от деня ще остане предимно облачно, със слаби превалявания от сняг. В сряда ще е без валежи, ще има и значителни разкъсвания и намаления на облачността. Минималните температури ще са доста ниски, но дневните ще започнат да се повишават. Ще духа до умерен северозападен вятър.
Източник:ИА "Фокус".

Няма коментари:

Публикуване на коментар